In Nederland zijn we vaak bezig met korte termijn geluk. Dit is nu fijn, maar niet voor de toekomst. Kies daarom voor duurzaam geluk. Laat die ijsco maar lekker smelten.
Door Wim Oolbekkink
Het zal je niet verbazen dat de titel van boek van Babette Porcelijn “Het Happy 2050 scenario” mijn aandacht trok. En als je bedenkt dat ik in mijn communicatiestijlen profiel hoog scoor op “Doen”, dan snap je ook dat ik wel aan ga op de ondertitel: “alles wat je kunt doen voor een gelukkige wereld”.
Welzijn-geluk
De koppeling tussen welzijn en geluk wordt als vanzelfsprekend gemaakt in het boek. En dat gebeurt steeds vaker. De Happy Planet Index ontwikkelt door The New Economist Foundation meet de mate waarin landen bijdragen aan een lang, gelukkig en duurzaam leven van hun inwoners. Nederland scoort nummer 67 op het totaal van 150. Maar 67 hoor ik je denken? Nederland staat toch altijd in de top 5 van dit soort lijstjes? Ja, als we duurzaamheid buiten beschouwing laten.
Maar waarom zou ik mijn ijsco laten smelten?
Veel geluk is instant geluk, ijsco geluk. Je moet het snel opeten, anders smelt het. Vergelijk het met keuzes die je gelukkig kunnen maken ten aanzien van vakantiebestemming, spullen, eet ik wel of geen vlees. Maar al te vaak is deze vorm van geluk uit z’n aard niet lang vol te houden. Je moet nu naar de noordpool, want straks zijn de kappen gesmolten.
Je moet het snel opeten, anders smelt het.
Het Happy 2050 scenario gaat over de toekomst. Over het geluk van de kinderen van je kinderen, mocht je die krijgen. En daarmee gaat geluk dus ook over mijn verantwoordelijkheid en jouw verantwoordelijkheid voor de aarde die we te leen hebben van toekomstige generaties. Het streven naar geluk is op deze manier een zingevende activiteit. Laat die ijsco dus maar lekker smelten. Mijn geluk houdt het langer vol.
Kies jij ook voor duurzame (werk)geluk? Wij denken graag met je mee.
Op de hoogte blijven van wat we doen en het belang van werkgeluk? Volg ons op LinkedIn.