Leidinggeven aan je team op afstand: focus op wat lukt

Leidinggeven was nooit een eenvoudige taak, maar in moeilijke tijden is het voor velen een behoorlijke uitdaging. Want hoe geef je leiding aan mensen die zo goed en zo kwaad mogelijk thuiswerken en die dag in dag uit met andere huisgenoten samen zijn en overstelpt worden met sombere berichten? Die zich zorgen maken over hun gezondheid en die van hun naasten?

Je hebt nog minder grip op je team, waardoor het belangrijk is dat je je niet enkel focust op de productiviteit van je team. Maar dat je aandacht geeft aan de belangrijkste behoeften van je medewerkers. Vanuit onze onderzoeksgegevens (iOpener Institute uit Oxford) van de afgelopen 10 jaar weten we dat werkende mensen in de basis behoefte hebben aan drie dingen:

  • Vertrouwen
  • Erkenning
  • Trots op de organisatie waaraan ze verbonden zijn

Je hebt het nodig dat je team zich goed blijft voelen en dat ze plezier houden in hun werk, ook al kan dit op dit moment meer discipline van ze vragen door afleiding thuis. Daarom geven we je in dit artikel een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw team zich gezien en gehoord voelt, en vanuit vertrouwen en betrokkenheid aan het werk blijft.

Tips: zo kun je leidinggeven aan een team in moeilijke tijden

 

Bouw aan vertrouwen

Bouw aan vertrouwen door je keuzes uit te leggen en te laten zien dat je een koers kiest. Schets perspectief, ook door te laten zien wat wél kan en wat wél lukt. Benoem dit bijvoorbeeld in mails, in video’s en in gezamenlijke calls.

Wees betrouwbaar

Ook al is het verleidelijk, schets geen scenario’s die niet realistisch zijn en doe geen beloftes die je niet kunt waarmaken. Je collega’s hebben behoefte aan iemand die te vertrouwen is.

Geef erkenning

Geef mensen erkenning: voor wat ze ondanks alles voor elkaar krijgen, voor de moeilijke situatie waarin ze zitten, voor alle ballen die ze vanuit huis hoog moeten houden.

Heb aandacht voor de persoonlijke behoefte

Vraag je af wat iedere collega persoonlijk het meest nodig heeft. Sommigen hebben extra behoefte aan duidelijke afspraken, anderen hebben juist meer ruimte en vrijheid nodig om hun zaken te managen. Sommigen worstelen met thuiswerken en het beperkte contact – ook met jou als leidinggevende – anderen redden zich prima. Kijk of je per persoon kunt regelen dat er aandacht is voor hun persoonlijke behoefte.

Focus op wat wel lukt

Communiceer regelmatig over datgene wat collega’s voor elkaar krijgen ondanks de moeilijke omstandigheden. Focus op wat wel lukt, ook al moet je misschien goed kijken naar het bijna halfvolle glas.

Met deze tips zorg je ervoor dat iedereen in verbinding blijft met hun werk en dat de energie zo hoog mogelijk blijft. Zodat je team zich zinvol en nuttig voelt, ook al zijn de resultaten wellicht minder goed dan normaal. De positiviteit draagt bij aan het algemene werkgeluk, en daarbij indirect ook aan de sfeer thuis.

Wil je vaker tips en adviezen ontvangen over het belang van werkplezier, juist in deze tijd? Schrijf je dan in op onze inspiratienieuwsbrief.