Op zoek naar de impact

Chris Vijn is impact producer bij VPRO’s Tegenlicht. Onlangs ontmoette ik haar. Ik ging met haar in gesprek over wat een impact producer eigenlijk is en of we dat niet allemaal zouden moeten zijn in ons werk. Ga je met ons mee op zoek naar de impact?

Door Wim Oolbekkink

Sowieso is Tegenlicht een van mijn favoriete TV programma’s (naast, en ik beken, Tussen Kunst en Kitsch). De slogan “dit is wat u te wachten staat” die aan het begin van iedere uitzending klinkt is natuurlijk vreselijk pretentieus, maar tegelijkertijd vind ik veel uitzendingen zo goed onderbouwd dat ik aan het einde ervan denk: ‘’Nu weet ik wat mij te wachten staat. Bedankt voor de waarschuwing, de inspiratie, de zorgen die gedeeld zijn’’.

Impact producer? Wat is dat?

Ik vraag Chris: “Wat doet een impact producer eigenlijk? En hoe doe je dat ‘impact producen’?”

Ze grijnst en zegt: “Tja, in ons team zochten we naar een naam voor mijn rol. Iemand opperde impactmanager. Maar dat vond ik helemaal niks. Impact laat zich niet managen. En wat is eigenlijk impact? Het is niet zozeer meetbaar als wel merkbaar. Omdat ik opgeleid ben als regisseur en zelf documentaires maak, komt impact producer het dichtst bij wat ik doe.”

Zouden we niet allemaal impact producer in ons werk moeten zijn?

Zoek de impact en gij zult vinden

Maar zouden we niet allemaal impact producers in ons werk moeten zijn?, vraag ik me hardop af. Iedereen wil toch graag bijdragen, een positieve impact op de wereld hebben en iets doen wat de moeite waard is? Ze knikt en zegt: “Ja, dat is waar, maar ik prijs me gelukkig dat ik me helemaal kan focussen op het realiseren van impact. Veel anderen moeten de impact delen met de zorg voor patiënten, het verkopen van een product of het onderwijzen van jongeren. Vanuit VPRO’s Tegenlicht reis ik het hele land door met thema’s van de uitzendingen als Vergroenen, Migratie en Kloof Dichten op zoek naar de impact, naar de mensen, organisaties en bedrijven die in hun eigen omgeving met deze thema’s aan de slag gaan. Daar word ik wel heel gelukkig van.”

 

Wil je ook op zoek naar de impact? We gaan graag met je in gesprek.

Op de hoogte blijven van wat we doen en het belang van werkgeluk? Volg ons op LinkedIn.