Thuis aan het werk: elke stress is anders – welke communicatietaal spreek jij?

Door: Henk-Peter Dijkema

Net als bij de meesten van ons dringt de vraag zich op: hoe houd ik mijn energie goed vast nu ik veel meer thuis werk en dat misschien nog wel een tijdje moet volhouden? In dit artikel start ik met een paar algemene principes vanuit de wetenschap van werkgeluk. Vervolgens kijken we hoe per communicatiestijl stress er uit kan zien. En ik rond af met een persoonlijk voorbeeld.

Hoe zorg je dat je je energie vasthoudt?

Drie principes staan centraal als je energiek wilt blijven in je werk.

1) De belangrijkste is en blijft: doe in elk geval een deel van de dag iets dat bij jouw talenten, vaardigheden en kwaliteiten past. Misschien is het even zoeken, maar doe iets met jouw potentieel!

2) Het tweede: kijk hoe jij een bijdrage kunt leveren aan een groter geheel. Dat kunnen organisatiedoelen zijn, nu misschien anders dan je altijd deed. Het kan ook iets zijn dat buiten je werk ligt – doe iets voor mensen die nu je steun goed kunnen gebruiken; zoek ze vaker op, of kijk of je ergens als vrijwilliger iets kunt betekenen.

3) Het derde: zoek actief naar feedback van mensen die leidinggeven. Misschien heb je de mazzel dat jouw leidinggevende dat al van zichzelf doet, maar onze ervaring is dat dit er ook onder ‘normale’ omstandigheden gemakkelijk bij inschiet.

Wat als je energie vermindert

Hoe ziet stress er bij jou uit? Waardoor loopt je energie weg?

Het is goed om je daar bewust van te zijn. En om te beseffen dat dit afhangt van je dominante communicatietaal.

Life Languages is een methodiek waar we veel mee werken, omdat die heel duidelijk en praktisch inzichtelijk maakt welke communicatietalen jouw voorkeur hebben. Hier lees je meer over waarom wij graag met Life Languages werken.

Een Life Languages-profiel geeft inzicht in je persoonlijke kracht en groeimogelijkheden. Om de dynamiek in jezelf te begrijpen en gemakkelijker de communicatiestijl van een ander te herkennen. Om beter samen te werken en beter leiding te kunnen geven.

Met een Life Languages-profiel kun je de dynamiek in jezelf beter begrijpen en gemakkelijker de communicatiestijl van een ander te herkennen.

Ontdek jouw communicatiestijl

Elke taal heeft verschillende behoeften en talenten, en raakt dus ook op een andere manier gestrest. De Life Languages zijn in te delen in drie verschillende categorieën: talen in kinetische intelligentie zijn gericht op doen (Mover en Doer), talen in de emotieve intelligentie gericht op voelen (Influencer en Responder), en talen in de cognitieve intelligentie focussen op denken (Shaper, Producer en Contemplator).

Zo kun je je voorstellen dat communiceren via beeldschermen voor iemand die vooral op een emotieve manier functioneert een ‘mixed blessing’ is: aan de ene kant biedt online werken contact, verbinding, betrokkenheid. Aan de andere kant mis je een belangrijk deel van de non-verbale signalen en ook de interactie tussen teamleden. Terwijl je dat wel graag wilt weten, omdat dit jou veel vertelt over de gevoelswaarde van wat er gezegd wordt. En dan ga je extra je best doen om daar toch een indruk van te krijgen – en dat kost je veel energie.

Ben je meer op denken en op actie gericht, dan zal dit effect mogelijk minder sterk een beslag op jouw energie leggen.

Life Languages gaat uit van 7 communicatietalen. In welke herken jij je?

Uitleg van de 7 verschillende communicatietalen van Life Languages

De methodiek van Life Languages gaat uit van 7 communicatietalen. We lichten ze hieronder kort uit. In welke herken jij je?

Als je vooral de Mover-taal spreekt is je behoefte dat er actie en avontuur is. Je wilt graag innoveren en hebt snel ideeën over hoe iets beter kan. Stress wordt bij jou zichtbaar doordat je anderen onder druk gaat zetten door te eisen of aan te vallen. De noodzaak om nu op een andere manier te werken en misschien zelfs andere activiteiten te ontwikkelen vraagt om jouw ideeën – zorg dat je in contact bent met de beslissers in jouw organisatie.

Als je vooral de Doer-taal spreekt wil je graag dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en je rondt taken graag goed af. Je zult gemakkelijk op zoek gaan naar acties die gebeuren moeten. Stress wordt zichtbaar doordat je op anderen gaat mopperen of je als slachtoffer opstelt. Misschien moet je even schakelen omdat je je werk nu op een andere manier moet doen dan je gewend bent. Wees je bewust van de noodzaak om tastbare resultaten te kunnen afvinken.

Als je vooral Influencer spreekt zoek je naar verbondenheid en bevestiging in het contact. Je moedigt anderen graag aan in hun werk en brengt enthousiasme. Stress wordt zichtbaar doordat je gaat ontkennen en weg wil vluchten uit lastige situaties. Je was misschien gewend om mensen ‘automatisch’ door de aard van je werk tegen te komen. Nu is het wat meer zoeken naar contact. Kijk of je dat kan regelen door te plannen dat je een aantal mensen op vaste momenten belt of via beeld ontmoet. En zoek naar mogelijkheden om mensen wel face to face te ontmoeten.

Ben je iemand die vooral Responder spreekt, dan wil je graag onvoorwaardelijke aanvaarding ervaren in contact en kun je je heel goed inleven in een ander. Je zult mensen met compassie benaderen. Stress wordt bij jou zichtbaar doordat je gaat klagen en je somber gaat voelen. Hoewel je een deel van de non-verbale communicatie mist kan online of telefonisch contact een redelijke vervanger zijn voor daadwerkelijk contact met mensen. En misschien biedt de extra tijd die ontstaat ruimte voor je creatieve kant.

Als je vooral Shaper spreekt wil je graag dat er een plan is en zo nodig help je een plan te maken. Je vindt het belangrijk dat er steun en instemming is voor dat plan en kunt geduld opbrengen om dat plan te realiseren. Als je gestrest raakt ga je anderen bekritiseren of op een zijspoor zetten. Op zich kan doelgericht werken en aansturen ook prima als je door de omstandigheden meer vanuit huis werkt. Nu je minder mensen ontmoet is het wel extra belangrijk om tijd te nemen voor de relationele kant van het samenwerken.

Spreek je vooral Producer, dan heb je de zaken graag op orde en zet je je vindingrijkheid in. Daarvoor ontvang je graag waardering. Stress wordt zichtbaar doordat je anderen beperkt in hun beslisruimte. Je zult er waarschijnlijk niet heel veel moeite mee hebben om een nieuwe manier van werken te vinden. Denk erom dat je niet te veel op procedures gefocust raakt.

Tenslotte de Contemplator. Als je vooral deze taal spreekt heb je graag de ruimte om goed na te denken over zaken die jou interesseren. Je bent loyaal aan je eigen gedachtegoed. Bij stress zul je geneigd zijn je terug te trekken. De huidige omstandigheden maken dat je wellicht geniet van de rust om na te denken en je te verdiepen, maar ook gefrustreerd kunt zijn als er niemand naar jouw interessante gedachten luistert. Organiseer dat je regelmatig van gedachten kunt wisselen met anderen, al dan niet online.

Als je niet op een vanzelfsprekende manier je voorkeurstaal kunt volgen, ligt er misschien een uitdaging om andere talen te ontwikkelen.

Natuurlijk spreekt niemand van ons maar één taal en zul je een combinatie van voorkeuren herkennen in het voorgaande. Los van die voorkeuren en wat die met je doen in de huidige omstandigheden kun je ook nog op een andere manier naar jezelf kijken.

Want als je niet op een vanzelfsprekende manier je voorkeur kunt volgen, ligt er misschien een uitdaging om andere talen te ontwikkelen.

Welke talen hebben jouw voorkeur – en welke talen kun je sterker ontwikkelen?

Zo ontdekte ik, die vanuit Shaper en Influencer graag met individuen en teams vooruit werkt, dat het best prettig is om wat meer met mijn Contemplator-taal te doen en dieper over onderwerpen na te denken. Mijn Doer-taal kwam in beweging om alle losse eindjes die in de loop van de tijd waren ontstaan aan te pakken. En mijn Producer hielp om een aantal zaken anders te ordenen en organiseren.

Mocht je willen weten hoe jij scoort op de verschillende talen? Neem dan contact met me op.


Henk-Peter is geaccrediteerd Senior Life Languages-coach, en werkt veelvuldig met de Life Languages-methodiek. Ook collega en executive coach Henriëtte van Dort is als Life Languages-coach verbonden aan Performance Happiness. Zij schreef een blog over hoe je nog meer impact kunt maken op je omgeving wanneer je inzicht hebt in je voorkeurstalen. Hier lees je haar blog.

Wil je vaker tips en adviezen ontvangen over het belang van plezier in je werk? Schrijf je dan in op onze inspiratienieuwsbrief.